TENISUL ȘI-A LUAT ADIO DE LA FEDERER. SAU CUM SĂ FACI FINALURILE SĂ CONTEZE
Sunt multe feluri de frumusețe ale unui meci de tenis. Sunt meciuri pe care le trăiești cu Aspenterul în buzunar. Și meciuri pe care le visezi noaptea. Mai sunt meciuri care ai vrea să nu se mai termine niciodată. Așa a fost și meciul de retragere al lui Roger Federer.
TERAPIA PRIN TENIS, METODA FEDERER
M-am tot gândit ce înseamnă acest moment pentru mine și pentru atâția oameni. De ce e atât de greu de acceptat retragerea unui sportiv ca Federer?
- Să fie pentru că … parte din fascinația pe care o simt pentru tenis i se datorează?
- Sau faptul că proiectăm de obicei pe jucătorii favoriți, temeri și dorințe ascunse-n noi? Și lăsăm astfel, pe altcineva să lupte pentru ele?
- Sau poate pentru că mie însămi…nu îmi plac deloc finalurile și despărțirile?
Sportivii favoriți sunt o versiune mai bună a noastră, care par să fi găsit un mod prin care să oprească timpul, asigurându-ne în acest fel, aceasta investiție emoțională. Ne place să credem că sunt un fel de supereroi, că vor rămâne relevanți. Ne temem defapt că odată cu ei, poate singura constantă a vieții noastre, dispare.
Relația cu finalurile? Mi-am tot luat rămas bun din locuri , relații și proiecte pe care le-am iubit și am tot închis diverse capitole în viață și profesie. Inevitabil, aceste finaluri ne și obligă să ne uităm la ce este important pentru noi. Ne pun față în față cu timpul care trece și care pare că ne este din ce în ce mai puțin prieten. Ne mai agață emoțional gânduri că e posibil să nu mai fim așa de relevanți într-un domeniu nou și uite așa, începem să simțim curba schimbării a lui Kubler Ross pe pielea noastră 😊
FEDAL: BETTER TOGETHER
Roger însă, părea să fie mereu tânăr. Găsea mereu calea de a-și conserva energia și remodela tenisul astfel încât anii din buletin să nu-i afecteze performanța. În toată cariera sa, i-am admirat ușurința cu care joacă. Cu altă chimie interioara, cu celulele aliniate astfel încât să nu simtă efortul. În timp ce competitorii săi arătau ca veniți dintr-o îndelungată bătălie, Roger juca parcă alt sport, în care regulile sunt creativitatea și fluiditatea mișcărilor, în timp ce mai tinerii săi colegi aduc pe teren forța, anduranța și precizia chirurgicală.
Potențat de prieteno-rivalul său, Federer a arătat lovituri pe care le-a adaugat de-a lungul timpului, la manualul tenisului. Manual în care, departe de a avea jocul sofisticat al evetianului, a mai scris si Nadal. La capitolul determinare, ambitie și dragoste de tenis. Nadal i-a mai îndeplinit un vis prietenului său: să fie împreună pe terenul de tenis, la despărțirea de acesta. Conștient că joacă parcă pe un timp împrumutat, cu lacrimi în ochi, Nadal părea să-și vadă teaserul retragerii lui. Imaginea cu cei doi titani ținându-se de mână și plângând pe bancă este colosală. A făcut înconjurul viral al pământului. Atât de multă vulnerabilitate și suflet au exprimat ambii, încât imaginile ar putea fi puse în dicționar, în dreptul cuvintelor: prietenie, respect, conectare.
SĂ FII ÎNTRE DOUĂ LUMI
Acea fotografie nu a capturat în ea doar finalul unei ere, ci spațiul dintre cele două vieți: tranziția între viața de înainte și după tenisul jucat.
Urmează poate cel povestit, cel comentat, cel antrenat …Poate ai trăit-o și tu: să fii între două alegeri, între o lume ce se termină și una care stă să înceapă. Oarecum blocat în ceea ce a fost și în același timp eliberat și bucuros pentru ce va urma.
E important să onorăm finalurile și să ne oferim spațiul și timpul potrivit să facem asta. Doar atunci când avem ritualuri de trecere care să ne echilibreze și spații călduroase care să ne conțină, putem să avem o tranziție hrănitoare între vechiul EU și noul EU.
Și FED a avut-o. Și-a dat voie să simtă, să se arate vulnerabil, ca mai apoi să se uite la această retragere cu împlinire și zâmbet 😊
Lecția acceptării și tranziției sale stă în cuvintele pe care le tot repeta aproape obsesiv: “I’m happy, I’m not sad…”
NU FEDERER ȘI-A LUAT ADIO DE LA TENIS, CI TENISUL ȘI-A LUAT ADIO DE LA FEDERER.
Tenisul e atât de ofertant în lecții, doar să vrem să le vedem. Dincolo de performanță, am fost martorii unei mentalități și atitudini impecabile. Ne place, de aceea ne e greu să ne despărțim de el, ca de fiecare om care ne ajută să înțelegem mai bine cine suntem.
- Tu cu ce rămâi din exemplul oferit de Federer?
- Cum faci ca viața ta, munca ta – să aibă sens și să conteze?
Esti interesat sa afli care sunt cele 10 reguli după care s-a ghidat Federer în cariera și în viața sa?
Da-mi un mesaj și ți le trimit. Fac parte din programul Markant Coaching & Leadership Academy, destinat îmbunătățirii stilului de leadership cât și a eficienței personala a managerilor.
Zi semnificativă să ai!