Mentalitate de campioana la Wimbledon: Atunci cand imi obosesc picioarele, voi juca cu inima!

Mentalitate de campioana la Wimbledon: Atunci cand imi obosesc picioarele, voi juca cu inima!

Sharing is caring!

MARII CAMPIONI SE CONSTRUIESC CU RABDARE

Simona mi-a readus astazi in vedere o mare lectie, pe care de cativa ani o invat atat eu cat si leaderii si echipele carora am onoarea sa le fiu ghid, coach, mentor. Lectia rabdarii, cea a timpului investit si a muncii consecvente pusa in slujba obiectivelor. Si mai mult de atat, lectia semintelor plantate cu grija, in terenul fertil si udat cu o consecventa matematica.

Proaspata victorie a Simonei pe iarba londoneza mi-a adus aminte de bunica mea, din vremea in care le savuram pe Steffi Graf si Monica Seles disputandu-si trofee.

IARBA NU CRESTE MAI REPEDE DACA TRAGI DE EA

Urmarea pentru prima data un meci iar eu nu aveam rabdare sa-I spun regulile, fiind prea absorbita de mirajul tie-break-urilor si deciziilor luate la fileu. A intrebat cu inocenta cu care doar un copil sau un batran o poate avea:

“ Da’ de ce fetele astea tot arunca mingea una alteia si niciuna nu vrea sa o prinda? “

Azi, Svitolina a cules ea toate mingile. Si Simona i le-a oferit cu curaj, avand rabdarea suprema, atunci cand un game parea sa bata recordul la numarul de “deuce”. Parea ca “egalitate” ar fi fost singurul cuvant ramas in vocabularul arbitrei. Si-l repeta obsesiv. Cu sufletul alaturi de Simo, am invatat cat de mult conteaza flexibilitatea in joc, o scurta, un slice, un joc al vulnerabilitatii la fileu versus unul de uzura de pe fundul terenului.

CE PUTEM INVATA DIN NOUL JOC AL SIMONEI?

Desi cu un stil de joc defensiv, contestat, discreditat de unii experti, in fata Svitolinei, Simona a continuat sa fie initiatoarea, jucatoarea proactiva, care a schimbat destinul jocului. Si toate acestea datorita inteligentei ei in joc, eliberata de emotii si indoieli.

Azi, Simona a indraznit, a intrat intr-o alta viteza.…pentru care se pregateste demult. Cristian Tudor Popescu spune ca Alteta Sa a jucat ALT TENIS. Tenisul zilelor noastre, dinamic, curajos – un tenis in fata caruia chiar si Svitolina, o jucatoare din top 10,  a ramas fara solutii.

Simona s-a reinventat, prin toate infrangerile care i-au fost defapt lectii si prin toate meciurile castigate pe tabela cat si in viata.

In contextul in care ne aflam, ca lideri ai unor echipe, ca antreprenori, ma intreb:

Ce facem noi pentru a ne adapta noilor tendinte?

Cum ne flexibilizam si ce abilitati e nevoie sa adoptam in arsenalul nostru, atunci cand robotizarea, inteligenta artificiala si digitalizarea deja e parte din realitate?

Care este costul ramanerii in acest joc de uzura al incercarilorde a fi mai eficienti mai rapizi?

Cum putem sa ne organizam astfel incat ceea ce facem sau livram sa fie mai relevant pentru partenerii sau clientii nostri?

ZIUA IN CARE PLANTEZI SAMANTA NU E CEA IN CARE MANANCI SI FRUCTUL

Fara a minimiza importanta antrenorului Daniel Dobre, e necesar sa remarcam si prezenta subtila in tribune a lui Darren Cahill, omul ci coach-ul care stie sa catalizeze spre victorii increderea, talentul si determinarea Simonei.

Acestia si alti eroi din spatele Simonei, sunt terenul fertil in care creste talentul si determinarea ei. Intre albul echipamentului impus si verdele ierbii, Simona a ales sa arate alt tenis, pe un teren presupus nefavorabil. A ales sa creada prima data ea ca nu e doar Printesa Zgurii, ci si Regina Ierbii. Simona nu trebuie sa demonstreze nimic. E deja un model careia avem onoarea sa-i fim contemporani.

Cine sunt persoanele din jurul tau, care-ti sustin performanta?

Care-ti reflecta aspectele care pot fi imbunatatite si care ti-ar aduce un impact extraordinar?

Cine iti arata potentialul enorm pe care-l ai?

Impreuna cu cine clarifici cum iti manifesti potentialul si care este drumul spre un mod usor si fericit de a ajunge la rezultate?

Asemeni unei organizatii, echipe sau unui leader, “Dau totul pe teren”, spune mereu Simona. De fiecare data, simt aceste cuvinte departe de valorile reamintite cliseistic prin conferinte si scrise cu litere mari si fonturi inaltatoare pe peretii colorati ai organizatiilor.
Ea nu doar le spune, ci le traieste atunci cand se agata de fiecare jumatate de punct, de fiecare sansa ce tine de multe ori, de un varf de racheta.

CE POTI REALIZA, CU CEEA CE AI DEJA?

Da, poate ca nu are cel mai bun serviciu, dar ce-ar fi, asemeni ei, sa profitam de toate celelalte puncte forte ale noastre?
Cu sau fara victorie in fata gigantei Serena, imi doresc tare sa primeze tenisul frumos.

Poate ca fizicul n-o avantajeaza pe Simona. Dar ea pare sa fie eliberata emotional, are increderea sa se vada, de data aceasta, pe treapta mai inalta a podiumului inconjurat de iarba.

LA UN MECI DISTANTA DE A CASTIGA WIMBLEDONUL 


Miza Serenei pare sa fie o iesire triumfala de pe scena tenisului, pe care a onorat-o atatia ani cu performante extraordinare. Spune ca si-a invatat greseala din meciul celebru in care i-a furat bucuria trofeului, japonezei Naomi Osaka. Sper ca Simona ii va da ocazia sa actioneze de data aceasta, diferit. Aceasta intalnire va fi una legendara. Ne grabim sa facem calculi: Serena a jucat 11 finale la Wimbledon, din care a castigat 7. Fenomenal. Nimeni nu a mai reusit in tenis ceva de genul acesta.

Retin ceva ce mi-a ramas odata pirogravat undeva in suflet si imi da incredere pentru meciul de sambata.

“ATUNCI CAND IMI OBOSESC PICIOARELE, VOI JUCA CU INIMA” 
Si de la aceasta, Simona nu se va dezice niciodata.

PS: Ce alegi sa faci tu, inspirat de Simona, pentru visul tau, echipa ta, cariera ta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Site găzduit și dezvoltat de ServHost.ro