Dialoguri cu oameni care inspiră – Oana Niculae

Dialoguri cu oameni care inspiră – Oana Niculae

Sharing is caring!

Cu unii oameni, te știi de doar câteva luni dar parcă te cunoști de cel puțin 3 vieți. Așa mi s-a întâmplat cu Oana, într-o sală de training, când, în euforia unor conștientizări superbe, discuțiile de după training au durat aproape cât sesiunea în sine 🙂

Are o conexiune secretă care deschide nu numai minți, ci, mai important decât atât, suflete. E acolo cu tine, trăiește și simte albul și griul tău. Oana nu e doar un om frumos și autentic, nu este doar un coach și un antreprenor, ci este mai degrabă o stare de spirit.

A acceptat propunerea mea de a arăta lumii și latura sa emoțională, atât luminile cât și griurile, prin prisma câtorva întrebări, într-o nuditate emoțională pe care mi-aș dori-o de la mai mulți lideri. 

Oana, te-am cunoscut dăruind mult și multora. Timpul tău, energia și zâmbetul tău, încurajări, emoțiile tale, resursele tale, visurile tale. Cum te-ai defini tu, în câteva cuvinte?

Frumoasă întrebare, mai ales că invită la o autoobservare cu zâmbet. Am rețineri în a definiții, pentru că definiția durează doar cât o scrii, atunci când vine vorba de oameni, dar știu sigur unele lucruri despre mine: să înțeleg, să descopăr și să învăț permanet sunt valori foarte importante pentru mine, la fel de importante precum practica libertății, a recunoștinței și a curajului de a fi cea mai fidelă versiune a mea.

Știu despre mine că o să găsesc mereu „binele” și lecția, sunt foarte curioasă și visătoare până la naivitate, mai ales în natură; și pot recunoaște la mine capacitatea de a conține emoțiile, ale mele și, prin empatie, ale celorlalți și de a le transpune într-o formă creativă și de învățare. Asta știu sigur despre mine 🙂

Știu că ai multe persoane în jur, mulți prieteni. Împreună are o semnificație aparte pentru tine. Sunt mulţi cei fără de care nu ai fi cine eşti astăzi?  

Care dintre persoanele cu care ai lucrat te-a inspirat cel mai mult în carieră și în ce fel?

Da, împreună este o prelungire firească, naturală a cunoașterii de sine. Este în același timp un proces dinamic al construcției umane și un barometru a cine mi-am permis să fiu și să devin.

M-au inspirat mulți lideri ale căror reușite în business au fost doar o chestiune de „cum să”, de „what” și „how”, cu sau fără rețetar, dar că-și trăiesc „why”-ul ca stil de viață!

Nu am un model de lider exact pe care-l urmăresc, nu cred că există un asemenea tipar. Mă inspiră oamenii care se autodepășesc, care-și provoacă mereu granițele și starea de confort, care-și concretizeaza în fapte potențialul, care-și comunică și urmăresc  viziunea lumii lor ideale, care înțeleg că există un preț în a merge înainte și în a sta pe loc, oamenii care-și folosesc abilitățile ca resurse ce potențează progresul colectiv și oamenii care nu renunță ușor.

Cum mă inspiră ei?

Prin speranța că există și oameni care gândesc și acționează mai departe și mai „cu sens” decât binele personal imediat, decât „după mine potopul” sau pastila roz a fericirii de o oră, mai departe de superficial și de coperta perfectă a unei reviste; Prin speranța că, trecând de suprafață, de luciul apei,  știm că există în fiecare o esență valoroasă, față de care suntem responsabili să o manifestăm, pentru că aparține tuturor.

Când ți-e greu, ce anume te inspiră să mergi mai departe?

Recunosc, sunt o persoană competitivă și mă motiveză ceea ce-mi doresc să am și să ating, să trăiesc; sunt tipul self ignition și stau foarte bine în a răspunde la provocări și autoprovocări. Tocmai de aceea, când îmi e greu știu că mi-am facut să fie greu.

Înseamnă că am început iar 5-10 proiecte în același timp, pe care vreau sa le finalizez săptămâna trecută. Clar……evident, după ce am un mic burn-out, le structurez și merg în pași mici.

Mă inspiră mult curiozitatea, “what if”-ul, și mă întreb: Dacă asta este o redirecționare către oportunități pe care eu nu le-am văzut, care ar fi ele?

Points of You

Ca și viața, business-ul este un joc creativ și sunt curioasă cât de departe pot ajunge, crescând organic prin procesul ăsta și bucurându-mă total de el și de oamenii minunați pe care-I întâlnesc.

Personal? Copilul meu se uită la mine – este suficient! Au fost multe moment grele când eram perfect constientă că dacă eu amân, cedez sau stau pe loc, chiar dacă erau situații foarte crunte, pe sistem “hemoragie internă”, copilul meu nu va avea curajul nici macar să se gândească să încerce…….Cine as fi eu atunci, înțelegând toate astea?

Care este cel mai prețios sfat de business pe care l-ai primit?

“Ai permisiunea sa fii creativă și să poți!”

Știai că unii oameni au nevoie de permisiuni exterioare pentru a se declanșa intern? Nici eu nu am știut până nu am experimentat. Incredibil și doar atât, restul e muncă și disciplina!

Aducerea Points of You în Romania și dezvoltarea metodei e un moment semnificativ din viața ta. Au fost și alte schimbări semnificative, momente definitorii, pentru tine ca om, pentru tine ca lider?

În ce fel te-au schimbat ele pe tine?

Evident, tot ce am trăit m-a adus aici…habar nu aveam că voi avea un asemenea traseu, deși întotdeauna am făcut ceea ce fac azi: învăț și ofer din ceea ce am învățat!

Points of You a venit în viața mea ca o încununare a traseului personal si profesional de pana atunci, și în același timp ca un început nou de drum, sau mai bine zis, varianta elevată a vieții la care am visat și pe care mi-am dorit s-o conțin.

Știi acele momente când crezi că tot ce-ai trăit te-au pregătit pentru pasul ăsta? Când fiecare situație era de fapt, o treaptă a schimbării?

Cam așa a fost în cazul meu: un artist introvert cu accente grave de pragmatism a cărui viață era foarte bună în semi-superficialitate, în confortul extern, a fost invitat de viață, printr-o “pauză” medicală, să traverseze podul conștientizării de sine. A fost un proces ce m-a destructurat și m-a provocat să privesc totul cu integritate, adica bunele și mai puțin bunele la un loc și cu multă sinceritate. În anticiparea inconstientă a întâlnirii cu Points of You, am adunat peste 400 de ore “oficiale” de lucru intensiv în cadrul cursurilor de psihologie, eneagramă, coaching – pe care îl ador și-mi este stil de viață –  cărți și biografii și multă, multă iertare și vindecare și în corpul spiritual.

În spațiul construit cu ajutorul metaforelor vizuale, în care mintea se unește cu emoționalul, am întâlnit defapt cea mai rapidă cale de a combina vindecarea, sau mai simplu spus recunoașterea, iertarea și creativitatea de a-ți forma tu singur, în pași concreți, viitorul, indiferent de ce arie a lui vorbim.

Și exact asta ofer celor ce vin în spațiul acesta de joacă, de la sesiunile de coaching până la întâlniri de tip retreat, certificări sau întâlniri de seară cu prietenii.

Prin prisma a ceea ce faci acum, ești un om care simte, trăiește și experimentează emoții, care îi inspiră și pe ceilalți să facă la fel. Ești un lider, un coach și un trainer carismatic.

Ce crezi că-i face pe oameni să te urmeze?

Niciun rol profesional pe care-l am nu este mai important decât omul din fața mea, niciodată. Credința mea este că, în acest domeniu al evoluției și a educației non-formale, atunci când omul ți se încredințează, omul devine templu și ești responsabil de curațenia pe care tu, ca profesionist, o aduci! Îmi doresc să cred că oamenii simt asta – respectul meu pentru cel în fața lui căruia mă plec.

Înțeleg că există și alte valențe pentru care oamenii mă urmează: încrederea în mine care este, defapt, încrederea pe care eu o am în ei, faptul ca le ofer spațiul în care ei să-și declanșeze deblocările interne și permisiunea de a fi ei înșiși.

Faptul că le ofer rabdarea mea, care este o stare de prezență, ascultare și atenție continuă și că-i provoc “  în joacă”, cu provăcări de genul “Ce-ar fi dacă ai putea?”, nu rigid cu recompense de bună purtare. Evident, nu putem oferi ceea ce noi nu facem deja! 🙂

Ai modele pe care le urmezi sau îți construiești propriul model de reușită? Care sunt trei ingrediente din care este construit un lider?

Pentru mine,  un lider este un rebel care provoaca obișnuitul, normalitatea și status quo-ul, deci, un artist care nu se regăsește în a replica un sistem. Frumos este că fiecare din noi are această voce internă, însă cel care o ascultă și o manifestă în fapte este special datorită curajului de a se expune.

Vorbim deci despre curaj, adică despre sensibilitate și vulnerabilitatea de a-și dori…altfel, încredere în el și-n ceea ce-și dorește să aducă nou, puterea de a-și susține, prin munca, versiunea lui de realitate. Și asta o au mulți, cu siguranță.

Ceea ce, pentru mine, consider a fi elementele definitorii ce departajează conducătorii de lideri sunt principiile și valorile de viața și alinierea între cuvinte și fapte, fiind perfect constienți de rolul transformațional pe care-l au în mediul lor.

Beneficiile liderului sunt și despre contribuția față de societate, față de oameni, mai mult decât ce caștig financiar și ce influență personală ajung să aibă. Respectul conștient față de munca și valoarea personală crează spațiul necesar în care și ceilalți să coexiste la justa valoare.

Ce sfat ai da cuiva la început de drum, de antreprenoriat, carieră sau dezvoltare personală, sfatul acela pe care ți l-ai fi dorit tu să-l primești?

A fi antreprenor este un stil de viață în care o să-ți pierzi echilibrul dintre a fi și a face de multe ori, nu este un mod de a câștiga mai mulți bani delegând de pe malul mării, cel puțin nu la început 🙂

Este pasiune, muncă și disciplină, banii fiind un rezultat, nu scop, după ce aduci valoare prin ceea ce faci!

O să ai etape de creștere și de platou – din amândouă înveți și amândouă sunt necesare. Într-una castigi și într-una integrezi!

Ego-ul este o resursă foarte utilă doar când vine vorba de perseverență, nu ignoranță sau dezumanizare! Tot despre ego vorbim atunci când este cazul să te lași învațat de către specialiști atunci când tu nu ai, și știi că nu ai, informațiile necesare să crești sănătos business-ul. Pur si simplu, uimitor, nu le știm pe toate!

Ca sfat: Lasă-te să greșești controlat și din erori o să înveți permanent! 

Enjoy! Indiferent cât timp alegi drumul ăsta, bucură-te de el și de oamenii care-ți sunt alături!

Îți place mult muzica și o trăiești maxim în momentele tale de pauză, de fericire, de relaxare și de strategie. Îți plac imaginile și le găsești, cu înțelepciune, multe sensuri.

Ce-ai desena într-un tablou numit iubire? Și cu ce melodie l-ai îngemăna?

Doamne, cât mă cunoști!  🙂

Sunt norocoasă să fi iubit de mai multe ori în viață și cu dinamică diferită, deci știu: melodia nu e melodie, este o compilație din multe instrumente, ritmuri și simțuri armonizate de pauze și acorduri de pian și vioară și mult dans, dans contemporan; nu e doar un stil, un tempo sau doar one feeling – este putere și sensibilitate, este grație și susținere, este cunoaștere și recunoaștere, generozitate și protecție, departe și aproape, solitudine și împreună, prezența și uitare, rană și vindecare, este curajul de a provoca și de a elibera vise și furtuni.

Este mișcarea simțurilor, ce te instigă și te înalță, este scop, cale și implinire doar pentru că ești.

Romantică? Întotdeauna! Realistă? Precum științele exacte! 🙂

Când vine primăvara, pentru tine?

La fiecare privire născută în intimitate emoțională, atunci când sufletele se ating, renasc în zâmbet și recunoștință!

Dacă tăcerea ta ar vorbi, ce ne-ar spune, așa într-un final de dialog al sufletelor?

Ia o pauză, deschide inima, deschide mintea, trăiește conștient și construiește-ți viața pe care ți-o dorești, pentru că ești o resursă inepuizabilă de viață!

Pentru inspirație și un fel de a fi de care te vei molipsi, pe Oana Niculae, Country Leader Points of You™ România, o puteți găsi pe rețelele LinkeIn și Facebook .

Săptămânile viitoare, vei cunoaște prin ochii întrebărilor și al răspunsurilor, un alt lider, o persoană care inspiră prin ceea ce face și ceea ce este, care este relevantă și semnificativă pentru cei din jurul său.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Site găzduit și dezvoltat de ServHost.ro