Dialoguri cu lideri care inspiră – Raluca Moisi
Eu te-am cunoscut dăruind mult și multora. Timpul tău, energia și zâmbetul tău, încurajări, emoțiile tale, resursele tale.
Cum te-ar descrie cei mai buni 3 prieteni ai tăi, în puține cuvinte?
În urmă cu ceva timp am făcut acest exercițiu de (re)cunoaștere împreună cu câțiva prieteni pentru a vedea și perspectiva celorlalți asupra fiecăruia dintre noi. Am aflat atunci, și nu cred că s-a schimbat nimic între timp, că prietenii mă văd vizionară, curajoasă, visătoare, lider autentic și prieten de nădejde.
Cred că de atunci mi-am luat și mai în serios rolul existențial, căutând să transpun conștient în fiecare gând, cuvânt și acțiune ceea ce făcusem inconștient până la momentul respectiv.
Ajuți oamenii să vorbească în public, să își spună povestea, să inspire, să fie eficienti, sa ia atitudine, să contribuie. Pentru mulți, ești un model din acest punct de vedere.
Ce crezi că inspiră oamenii să facă ceva diferit, să devină ceea ce-și doresc?
Am văzut în timp că oamenii se lasă influențati de puterea exemplului. Își caută, conștient sau nu, modele și le urmează exemplul. De asemenea, oamenii vor face ceea ce văd că faci și tu, ca model pe care l-au ales să îi inspire. Iar dacă te văd, ca și om, ca îți pasă de ei și de rezultatele lor, trecerea de la model la mentor este un pas natural și firesc.
Care rol dintre cel de speaker, facilitator, antreprenor, trainer, coach – îți este cel care îți aduce cele mai mari provocări? Dar satisfacții?
Deși am câțiva ani de învățare by doing, vorbitul la scenă deschisă îmi ridică întotdeauna provocări. Poate și pentru că dau mai mult credit învățării experiențiale, și prefer să îi pun pe oameni la treabă, mai degrabă decât să le povestesc despre experiențe diverse.
Așa cum poate intuiești deja, la polul opus stă activitatea de facilitare. Cele mai mari satisfacții vin după ce văd persoane complet transformate în urma unui program pe care l-am coordonat. Să îi văd pe acești oameni mai fericiți, mai împliniți, mai aliniați cu propriile valori – asta devine împlinirea mea.
Obișnuiesc să spun că rezultatele mele sunt date de rezultatele pe care le au clienții mei – fie că vorbim de terapie, coaching sau facilitare.
Ce sfat ai da cuiva la început de drum, de antreprenoriat, carieră sau dezvoltare personală, sfatul acela pe care ți l-ai fi dorit tu să-l primești, la început de carieră sau de business?
Clar și răspicat spun: Get a coach!
Indiferent de la ce nivel pornești, un coach te va ajuta să îți trasezi rapid drumul, să știi care îți sunt punctele tari și punctele slabe și, mai ales, cum să îți joci cărțile pe care le ai la îndemână. Scutești mult timp și multe resurse pe care le expui riscurilor în procesul de încercare-eroare.
Te-ai născut în Jimbolia. Ai locuit destul de mult timp în Timișoara. Te-ai îndrăgostit de Cluj și de câțiva ani declari că este ACASĂ pentru tine.
Ce face ca un oraș să-și pună amprenta pe suflet?
În primul rând, oamenii. Nimic nu se întâmplă fără oameni!
Apoi locurile. Eu sunt o îndrăgostită de natură – de pădure și de apă.
La Cluj le-am găsit pe amândouă în dozajul potrivit sufletului meu.
Iar mixul acesta, condimentat perfect cu căldură, deschidere și oportunități, a dat un echilibru optim ideii de Acasă.
Știu că meditezi de câțiva ani și practici mindfullnes. Cum te ajută mindfulness-ul în viața de zi cu zi?
Sunt 6 ani de când m-am așezat frumos pe pernuța și… am constatat cu stupoare că mintea mea nu poate sta liniștită 1 minut! 🙂
Între timp, practica Mindfulness s-a extins la ore întregi de meditație, de liniște și revenire la pace interioară.
De când meditez sunt mai productivă, mai creativă, văd soluțiile mult mai repede. Gestionez cu mult mai multă răbdare și eficiență situațiile dificile ori conflictuale. Mi s-a îmbunătățit enorm relația cu parinții. Trăiesc mai prezentă, mai fericită și mai în armonie cu tot ce este. Ah, și să nu uit – sunt mai sănătoasă, iar apropiații îmi spun că întineresc cu fiecare an ce trece 🙂
Trăim viața pe fast forward. Cea mai mare dovadă de curaj pe care ai dat-o în ultima vreme este…..?
Tocmai pentru a ieși din acest fast forward, o decizie curajoasă pe care am luat-o în urmă cu vreun an, a fost să îmi setez una din cele 5 zile lucrătoare să fie Do nothing day – o zi în care să fac exact ceea ce simt să fac – dacă simt să dorm, să dorm; dacă simt să citesc, să scriu, să mă plimb, să pictez, să visez – exact aia să fac. Surpriza a venit când în aceste zile am simțit să lucrez, să creez programe noi pentru comunitatea de cursanți ori să privesc mai în profunzime situații complexe ale persoanelor cu care lucrez în sesiuni individuale de terapie și life coaching.
Care este provocarea cea mai mare pe care ai depășit-o și care ți-a adus cele mai mari satisfacții?
Cea mai mare provocare a vieții mele a fost să revin la starea de perfect sănătos după ce medicii mi-au mai dat relativ puțin timp de trăit. A fost punctul de cotitură al vieții mele. Tot ceea ce sunt și ceea ce fac astăzi se datorează acelei perioade.
Cred că fără această experiență radicală, aș fi continuat să merg pe pilot automat, trăind în constrângeri sociale, alergând după validări exterioare.
Dacă aș îndrăzni să spun că fericirea e un verb, care ar fi acțiunile acestuia?
Să fii, să zâmbești, să simți, să faci, să ai.
Fericirea vine ambalată în multe forme și în diferite momente. Care sunt două dintre fericirile tale?
Una din fericirile mele este să îi văd pe oameni stând pe perna de meditație și liniștindu-și mintea. Fruntea li se descrețește, apare o seninătate pe chip și, întotdeauna, la final, ochii le sunt mult mai joviali și luminoși! E unul din cele mai împlinitoare momente pe care am onoarea să îl trăiesc.
Cea de-a doua fericire a mea este să călătoresc. În țara sau în străinătate, orice ocazie de a împacheta un bagaj mic și de a o lua la drum, este o bucurie. Se maximizează bucuria dacă pot împleti armonios călătoria și trainingul mindfulness.
Se vorbește mult despre dezvoltare personală, conștientizare, autenticitate, despre a trăi în prezent și după valorile proprii. În aglomerația aceasta de concepte, de opțiuni și variante, ce este ceea ce contează din punctual tău de vedere, pentru a fi împlinit ?
Cred foarte tare în puterea autenticității. În alinierea a ceea ce ai în interior cu ceea ce faci în exterior. Pentru mine a fost condiția de bază în a face saltul către împlinire.
După ce m-am descoperit pe mine, din interior spre exterior, și am început să trăiesc viața și să iau deciziile care să se alinieze cu simțământul din interiorul meu, abia atunci munca pe care o faceam și fiecare respirație a început să fie încununată de armonie și împlinire.
Pe Raluca o puteți întâlni aici, în calitate de speaker, facilitator și moderator de evenimente. Detalii despre programele de mindfulness gasiti pe Mindfulness cu Raluca Moisi. Iar dacă vreți să-i faceți o vizită virtuală, vă primește cu drag “acasă”, pe site-ul ei.
Luna viitoare, vei cunoaște prin ochii întrebărilor și mai ales al răspunsurilor, un alt lider, o persoană care inspiră prin ceea ce face și ceea ce este, care este relevantă și semnificativă pentru cei din jurul său.
Până atunci, te invit la un zâmbet!
Plătesc eu
Anca.