Management performant: Construiești ca să dureze sau să …doară?
Ca manager, probabil știi cât de mult contează acum, mai mult ca oricând, implicarea și colaborarea din echipele pe care le conduci.
În mai toate contextele de discuție din organizațiile care-și fac strategii și vor să dezvolte echipe, apar inevitabil, în diverse forme și cu diferite denumiri, temele supraîncărcării managementului și a lipsei implicării angajaților, chiar în pofida bonusărilor majore.
Voi ancora în portul unei discuții, care e posibil să îți aducă claritatea pe care o cauți de ceva vreme, pe un subiect atât de interesant ca implicarea și motivația oamenilor.
Drumurile vieții au facut sa mă reîntâlnesc într-o discuție de coaching cu A., cu care creșteam indicatorii de profitabilitate și pe cei din survey-ul de satisfacție clienți ai unei mari companii, acum niște ani. Manageriază multe puncte de lucru, cifre…și oameni, multe responsabilități și județe de parcurs înspre destinația profitului. Deloc ușor de realizat în industria în care activează, așa cum bănuiesc că se întâmplă poate și în domeniul tău.
E ambițioasă, vrea ca munca ei sa fie relevantă, să aibă rezultate, să coaguleze echipele pe care le conduce. Iar cea mai mică nerealizare îi colindă nopțile, crescându-I pulsul într-un dans parcă prea ritmat, dacă cineva i-ar face electrocardiograma unei zile.
Poate ai simțit și tu câteva din emoțiile acestea 🙂
Deși are intenții mai mult decât pozitive și destule competențe adunate în traista experienței anilor, simt că o preocupă o situație căreia nu a reușit să-I dea de cap.
Ajungem imediat la punctul nevralgic, acela al implicării și dezvoltării echipei sale de manageri.
Îmi spune vizibil afectată cum managerii ei nu-și asumă nicio responsabilitate, cum sunt ca la grădiniță în timp ce ea se simte ca o cloșcă a lor.
O rog să-mi spună exact cum ar transmite, în ședința operațională, la ce s-a gândit să facă pentru a-și implica managerii în 2021.
A: Obiectivul meu este ca anul viitor să va motivez pe voi. Și pentru asta vreau să vă fac niște concursuri astfel încât să veniți cu idei, să vă implicați să faceți planuri pentru locația pentru care sunteți manageri. De acum înainte vreau să colaborați mai bine, să vă faceți transfer de stocuri fără să mai apelați la mine când colega nu vrea să va ajute, astfel încât niciuna dintre filiale să realizeze sub 100%
Tăcere.
O rog să mi-l mai spuna odată, de data asta mai rar, că poate nu am înțeles eu bine….
O face…și pare că începe să simtă timid cum acest obiectiv nu I se mai pare genial…
Facem un exercițiu de imaginație în care eu sunt managerul ei direct și tocmai îi transmit aceste cuvinte, după care, conform scenariului ei, managerii ar fi trebuit să sara în sus de bucurie, în timp ce execută și triplu Tullup cu întoarcere 360° și aterizare perfectă.
..…Îl știu aproape de de rost, din moment de cuvintele și tonul cu care au fost spuse, mi-au rămas pirogravate în creier.
Tăcere……
Nu trece mult până când conștientizează cum felul în care ea transmite acest obiectiv se reflectă în ADNul și în comportamentul colegii săi. Neasumați, neimplicați, exact ca și copiii a căror părinte normativ și directiv este.
A: Alerg foarte tare și cu destul de mult talent într-o direcție greșită, așa-i? Și am cam obosit….
Dacă ne-am uita cu onestitate, am înțelege faptul că într-o măsură covârșitoare, comportamentul oamenilor este foarte influențat de mediul creat în care li se cere să obțină rezultate. Creat sau tolerat în organizație, a modului în care managerii au acționat, s-au raportat la oameni, la indicatori, la relații.
E nevoie de multă voință și putere pentru a pune la îndoială comportamente care, pentru o perioadă scurta de timp, au dat roade. Dar este posibil, cu un coach care te îndrumă corect.
Cerând oamenilor performanțe notabile, eficiență, corectitudine, într-un un mediu nepotrivit, în care doar șeful are dreptate, ia toate deciziile, în care este remarcată doar greșeala – este ca și cum le-am cere să respire aerul din apropierea unui furnal dar cu pretenția să aibă plamânii impecabili.
Îți las câteva aspecte care pe mine m-au ajutat mult să schimb în mod constructiv felul în care m-am comportat ca manager și lider al unor echipe.
Simți că ai oameni care nu sunt implicați? Care nu se comportă ca și manageri, ci ca și angajați motivați doar de bonusuri financiare?
Întreabă-te cum ai contribuit tu la asta? Ce alte metode de a le aprecia implicarea și contribuția ai folosit?
Cum altfel ai putea cere sprijinul și implicarea lor?
Pentru prima dată, după cateva momente de căutare, A. pare să fi înțeles complet și profund, cum asumarea majorității deciziilor, motivarea prin concursuri nenumărate, crearea planurilor de dezvoltare de una singură și impunerea lor, găsirea tuturor soluțiilor și rezolvarea conflictelor i-au adus managerii în pragul confortabil al minții de copil.
O văd decisă să scrie o altă poveste de management, așa că o întreb:
Ce anume din comportamentul tău îi face pe manageri să fie inactivi?
Ce presupune să faci diferit și concret, de mâine, pentru a avea alte rezultate?
Dacă și în echipa ta simți astfel de simptome, întreabă-te prima dată dacă nu cumva tu ai lăudat doar reușitele, nu însă și încercările de a face lucrurile mai bine și mai responsabil.
Amintește-ți dacă nu cumva ai recunoscut meritele doar “premianților clasei”, lăsând un gust amar celor care s-au străduit și ai creat astfel o cultură a competitivității și a lipsei de ajutor reciproc.
De fiecare dată, echipa ta îți oglindește, comportamentul pe care tu îl ai ca manager.
Câtă autoritate și libertate oferi managerilor tăi, dacă tot timpul tu ești chemată să stingi incendiile și conflictele apărute?
Câte soluții viabile caută și găsesc ei ? Sau sunt mult prea obișnuiți ca soluția cea mai bună să vină defapt de la tine?
Iar dacă ai făcut-o până acum și conștientizezi efectele sale, care te îngroapă în micro-management, ce ai de gând să faci diferit, de acum încolo?
Abilitatile de coaching te ajută enorm să ai perspective diferite despre cum poți conduce, motiva și implica pe cei din echipa sau organizația ta.
Aceste noi moduri de a te comporta se învață într-un mod relaxat, într-un program susținut și ușor de pus în practică, de abilitati de coaching special creat pentru manageri și teamleaderi.
Micromanagementul e obositor, stresant, generează neîncredere, inhibă comportamente proactive și limitează creativitatea. O ecuație din care nu are nimeni de câștigat.
Este încă timp pentru a lua decizia de a-ți eficientiza stilul de management. O decizie pentru care-ți va mulțumi atât familia cât și echipa ta 🙂