1 Linguriță cu vârf despre adevărul din coaching
ANTIREȚETAR
- 300g faină
- 5 ouă
- Esență vanilie
- 50g unt… și ce-o mai scrie pe acolo.
Ai fost vreodată motivat de poza fantastică ce aparea în dreptul unei rețete? Poza aceea perfectă cu prajitura de care îți era poftă.
Timp de pregătire total: 30 minute. Doar atât va dura și te vei putea bucura de același rezultat.
O oră mai târziu te uiți la rezultatul pe care l-ai obținut tu și la bucătăria întoarsă cu susul in jos pe care acum va trebui să o și cureți.
5 pași prin care poți fi mai fericit.
10 lucruri pe care trebuie să le faci ca să crești eficiența la muncă.
3 aspecte de luat în calcul ca să crești un copil echilibrat.
Și lista poate continua.
Toate aceste titluri presupun un rețetar simplu, accesibil și care îți “garantează” că odată parcurși pașii totul va fi perfect. Poate chiar te gândești:
“Cum de nu am făcut asta până acum și am trăit în întuneric până la momentul acesta?”
Te pui pe treabă, cu entuziasm și … aștepți minunea.
În final nu ești mai fericit, nu ești neapărat mai eficient la muncă și nu ai răbdare să ți se confirme că al tău copil este echilibrat.
Suntem invadati de rețete care ne lasă cu sentimentul de “nu am fost îndeajuns de bun” ca să obțin rezultatul dorit. Ce obținem în multe cazuri implică frustrare și o “bucătărie” care necesită curățenie.
De multe ori situația arată în felul descris mai sus.
Dar ce facem când rețeta este pentru viața ta, pentru relațiile pe care le cultivi, pentru modul tău de a munci, de a crește copiii, sau chiar de a iubi?! Cât de aplicabile devin acele rețete în X pași?
Câtă frustrare pot genera la sfârșit după ce efortul de a le pune în practică este considerabil și rezultatul insignifiant?
Cred cu tarie că dacă ar fi existat într-adevar o rețetă a fericirii adaptată tuturor, o știam deja. Da, sunt lucruri aplicabile multora dintre noi, însă modul în care le aplic, în care accept să depun efortul necesar depinde de fiecare în parte.
Un coach te poate ajuta prin a se alătura și a te susține în drumul tău. Câteodată ți-e partener, altădată ți-e prieten, te încurajează spre conștientizări pe care nu le vezi de unul singur și îți crează un spațiu în care ai încredere. Este persoana care te acompaniază cu o lanternă în mână. Va lumina ce este relevant pentru tine iar tu vei putea lua decizia care ți se potrivește. Vei vedea lucruri care până atunci erau în unghiul mort. Perspectivele tale vor căpăta altă dimensiune.
Un coach nu judecă, nu dă sfaturi și nu oferă soluții.
Un coach nu va aștepta pauza din discursul tău ca să-ți spună cum e bine. Din contră, o va căuta. Știe că e valoroasă și va lăsa tăcerea să-și aloce dreptul de a exista. Va vedea bogăția din momentele în care răspunsul pare să nu vină, deși este acolo. Răspunsul va fi timid, ca un gând șoptit raționalului. Un coach va lăsa să se întâmple tăcerile pline de ….răspunsuri.
Din când în când, coach-ul va scoate din trusa lui de scule….o oglindă. Ți-o va pune în față și vei putea vedea lucruri pe care le transmiți celorlalți de care poate nu ești conștient. Vei vedea în acea oglindă acțiunile sau non-acțiunile tale. Mai departe, te va lăsa să decizi ce faci cu conștientizările modurilor în care acționezi. Acesta este cadoul pe care tocmai l-ai primit. Coach-ul nu te evaluează, nu interpretează și nici nu are etichete gata pregatite.
Diferit față de terapie, Coach-ul nu va merge cu tine în trecut decât pentru a căuta resurse care există în tine și de care pare că tu ai uitat. Va pune lumina pe potențialul pe care îl ai și pe care l-ai testat deja. Te va încuraja să privești la rândul tău către acel potențial și te va lăsa să alegi cum îți poate fi de ajutor.
Te va îndemna la creativitate. Va pune întrebări în așa fel încât mintea ta se deschide către alternative care nici nu sperau la posibilitatea de a fi menționate.
Un coach este în aceeasi măsură blând dar și ferm. Te va provoca, te va înțelege și îți va arăta cât mai mult din ceea ce ești acum pentru ca tu să poți decide cu claritate ce pas următor ți-e cel mai potrivit. Un coach va testa un obiectiv pe care susții că vrei să-l atingi. Va verifica în ce măsură acel obiectiv îți este potrivit, în ce măsură te crește și te duce către împlinire personală.
Un coach te va privi cum te desprinzi atunci când va observa că ai ajuns la “rețeta” ta.
Nu va genera dependență. Poate fi însă disponibil pentru obiectivele noi care te provoacă. Știe să țină lumina aprinsă mereu înspre ce dorești să obții tu. Valoarea coachingului nu constă în întrebările deștepte pe care Coach-ul le pune, nu este despre “rețeta” lui de coach bun pe care o are de urmat. Te va respecta pe tine și procesul de transformare prin care treci, susținând dospirea și creșterea aluatului, în ritmul tău propriu.
Un coach nu va combate faptul că rețeta ta conține cu 50g mai puțină făină, ci se va asigura că este exact ceea ce ai tu nevoie.
Vrei să îți atingi obiectivele mult mai rapid, să fii mai asumat cu deciziile luate? Prin coaching devii orientat spre acțiune şi eficient. Gasești soluții pentru ca echipa ta să devină autonomă, responsabilă și să nu mai amâne.
Pentru a practica abilitățile de Manager Coach, vino la workshopul de Abilități de coaching pentru rezultate.
O nouă sesiune de formare în coaching începe curând, în decembrie.
Happy coaching!